Konka (burun eti) büyümesi ve tedavisi

Konka Büyümesi ve Lazerle Tedavisi - Prof. Dr. Uğur Çınar

Konka büyümesi nedir?

Burun içinde yer alan alt burun etlerinin büyümesine konka hipertrofisi denir.

Burun içerisinde üst, orta ve alt olmak üzere her bir tarafta 3 adet olmak üzere toplamda 6 adet konka vardır. Üst ve orta konkaların solunuma etkisi yoktur. Alt konkalar damardan çok zengin yapılardır. Havayı nemlendirme, süzme ve  ısıtma fonksiyonunu gerçekleştirirler. Allerjik sebeplerle büyüyebileceği gibi havanın nemine, ısısına verilen aşırı cevaplar sonucunda da büyüyebilirler. Ayrıca burnun orta bölmesinde eğrilik varsa burnun geniş olan bölümündeki konka büyür ve burayı kapatmaya yönelir.  Burun, içinden geçen hava miktarını artırmaya değil azaltmaya çalışır. Böylece daha iyi ısıtma, süzme ve  nemlendirme işlevi yapar. Akciğerlere daha kaliteli hava gönderir. Nezle grip sırasında şişerek nefes almamıza engel olan yapılar yine alt konkalardır.

Konka Büyümesi - Prof. Dr. Uğur Çınar

Büyük Konka - Prof. Dr. Uğur Çınar

Konka büyümesi hangi belirtileri verir?

Konkaların büyümesi ile burun tıkanıklığı oluşur. Özellikle yatar pozisyonda daha belirgindir. Yatar durumda İçlerinde daha fazla kan birikmesi olur. Ayakta veya oturur durumda konkalar içinde daha az kan vardır ve tıkanıklık da daha azdır. Uyku sırasında hangi tarafa dönük yatılıyor ise o tarafın alt konkası şişer sonra diğer tarafa dönünce açılır.

Konka büyümesi nasıl tedavi edilir?

Konka büyümesinin tedavisinde öncelikle konkanın niçin büyüdüğüne bakılır. Burun ortasındaki bölüm düz ise ve allerjik yakınmalar varsa ilaç tedavileri işe yarayacaktır.

Ancak çoğu zaman konka büyümesine septum eğriliği eşlik eder. Bu durumda septum eğriliği ameliyat ile düzeltilirken aynı ameliyat içinde konkaların da küçültülmesi işlemi  yapılır. Buna konka redüksiyonu (küçültülmesi) denir.

Konka küçültülmesi işlemi değişik teknolojiler kullanılarak yapılabilir. Önde gelen teknikler  radyofrekans veya lazerle konkaların küçültülmesidir.

Ameliyat Videoları

Burun içerisine endoskop ile girilerek konkanın küçültülmesine endoskopik konka küçültülmesi denilir. Bu yöntemin avantajı endoskop sayesinde konkanın  tamamının görülebilmesi,  ön ve arka bölümünün yeterince küçültülebilmesidir. Bu yöntemde küçültme aracı olarak lazer cihazı kullanılır. Holmium lazer cihazı hem dokuyu küçültür hem de dokudaki damarları  tıkar ve böylece çevre dokuda işlem sonrasında kanama riski en aza iner. Bu işleme lazer endoskopik konka redüksiyonu denilmektedir. Konka  küçültülmesi işlemi genellikle burnun her iki tarafına da uygulanır.

Daha önce burun ameliyatı geçirmiş veya burun bölmesinde eğrilik bulunmayan hastalarda konka küçültülmesi işlemi tek başına yapılır. Bu işlem tek başına yapıldığında burun içine tampon konulması gerekmez. Günlük cerrahi işlem olarak yapılır ve hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. Ağrılı bir işlem olmadığı için operasyon sonrası rahattır. Hasta ertesi gün işine dönebilir. İyileşme süreci yaklaşık 4 haftadır. Bu süreç içinde burun içinde kabuklanmalar olabilir.

Niçin endoskopik lazer küçültme? 

Konka küçültme işleminde endoskopik teknik ile lazer uygulamasının  sonuçları çok iyidir. Burun içine lazer uygulamanın avantajları şöyle sıralanabilir:

1-) Endoskopi yardımı ile burun içerisine girildiğinde lazer probu çok ince olduğu için  burun içinde çok rahat hareket ettirilerek konkanın tamamına rahatça ulaşılır. Böylece konkanın sadece ön bölümü değil tamamı küçültülür.

2-) Cerrahi alanda ödem oluşturma  oranı oldukça düşüktür.

3-) Uygulandığı bölgede ısıdan dolayı steril alan oluştur. Böylece enfeksiyon riski azalır.

4-) Uzun dönem sonuçlarına bakıldığında konkanın yeniden büyüme oranı çok düşüktür.

5-) Lazer sadece uygulandığı alanı etkiler komşu dokulara zarar vermez.

Konka küçültme ameliyatı sonrası dönem nasıldır?

Burunda kullanılan lazer ucu - Prof. Dr. Uğur ÇınarHolmium Lazer Cihazı - Prof. Dr. Uğur Çınar

Konka küçültme ameliyatı sonrası dönem ağrısızdır. İşlem  tek başına yapılmış ise burun içinde tampon yoktur ve ameliyat günü hasta taburcu edilir. Ertesi gün işine devam edebilir. Bir veya iki hafta süreyle nezle gibi burun tıkanıklığı olur. Bunun nedeni burun içinde salgı birikmesidir. Ameliyat sonrası tam iyileşme 3-4 haftada olur. Bu süre içinde burun içinde salgı birikimi ve kabuklanmalar olabilir. Bunların az olması için burun içi yıkamalar kullanılır. Ameliyat sonrası erken dönemde  yaşam kalitesini etkilenmez, çalışmaya engel olmaz. Ameliyatın ertesi günü çalışmaya veya okula devam edilebilir.

Otrivin bağımlılığının tedavisi nedir?

Otrivin uzun kullanıldığında konkalarının aşırı büyümesine neden olur. Ayrıca uzun kullanıldığında kan dolaşmıına geçerek yüksek tansiyon, göz tansiyonunun yükselmesi veya prostat büyümesi gibi hastalıklara neden olabilir. Endoskopik yöntemle ve  lazer kullanılarak burun eti içindeki damar yapılarının yok edilmesi yöntemi ile tedavi edilir.

Burun bölmesinde eğrilik varsa aynı seansda bunun da mutlaka düzeltilmesi gerekir. Endoskopik lazer konka küçültme işleminden sonra burun etleri  kalıcı olarak küçülür. Eşlik eden deviasyonun da düzeltilmesi durumunda burun etinin tekrar  büyümesi çok nadirdir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir