Bademcik enfeksiyonlarının komplikasyonları nelerdir?
Peritonsiller Apse:
Bademcikteki enfeksiyon bademcik kapsülünü delerek bademcik kenarında apse oluşturur. Şiddetli boğaz ağrısı, yüksek ateş, çenenin tam açılmaması gibi belirtileri vardır. Hasta ağrı nedeniyle kendi tükürüğünü bile yutamaz.
Ağızda kötü koku vardır. Hastanın konuşması değişir. Ağzında sıcak patates varmış gibi konuşur. Muayenede bademcik ortaya doğru itilmiştir.
Apsenin mutlaka açılarak içinde birikmiş olan iltihabın boşaltılması gerekir. Bu işlem çocuklarda genel anestezi altında yapılır. Bazen apsenin iğne ile boşaltılması da söz konusu olabilir.
Tedavide yüksek doz antibiyotik damar yolundan verilir. Tedaviden yaklaşık 1-2 ay sonra bademciklerin alınması önerilir. Çünkü apsenin tekrarlama olasılığı vardır.
Parafarengeal Apse:
Bademcik enfeksiyonu boyun bölgesinde apse oluşturabilir. Bu apseyi tanıyabilmek için bilgisayarlı tomografi veya MR tetkikleri gerekebilir. Böyle bir apse, tedavi amaçlı olarak boyun bölgesinden, çene altından açılarak boşaltılır. Yüksek doz antibiyotik damar yolundan uygulanır.
Retrofarengeal Apse:
Enfeksiyon boğaz arkasından yemek borusunun arkasına ve göğüs içerisine geçebilir. Yutma ileri derecede bozulur ve çocuklarda sık görülür.
Bilgisayarlı tomografi veya MR ile tanısı konulur. Apsenin anestezi altında boşaltılması gerekir. Yüksek doz antibiyotik tedavisi damar yolundan uygulanır. Bu apseler göğüs içerisine uzanabildiği için hayati tehlike nedeni olabilir.
Tonsillolityasis (bademcik taşları)
Bademcik içinde kalsiyum, magnezyum tuzları depolanarak taş oluşur. Ağız kokusu, boğazda takılma hissi veya kulak ağrısı nedeni olabilir. Ağız gargaraları ile düzelmiyorsa bademciklerin alınması gerekebilir.