Kimlere kulak tüpü takılmalıdır?

Hangi hastalara kulak tüpü takılmalıdır?

Kulak zarına takılmış havalandırma tüpü - Prof. Dr. Uğur Çınar

İki taraflı orta kulak sıvılarında ilaç tedavisine rağmen 2 – 3 aylık süre sonunda halen orta kulak sıvısı düzelmemiş ise tüp takılmalıdır. Ancak eğer kulak zarında çökme, iki taraflı 30-40 dB  işitme kaybı, kalıcı işitme kaybına gidiş varsa 2-3 ay beklemeye gerek yoktur. Bir an önce tüp takılması uygun olacaktır. Tek taraflı sıvı varlığında diğer kulak işitmesi normal olduğu için  işitme kaybı fazla hissedilmez ve öğrenmeye engel olmaz. Bu nedenle düzelme için daha uzun beklenebilir. Sonuç olarak ilaç tedavisi sonrasında 2-3 ay süre içinde düzelmeyen iki taraflı, 5- 6 ay  içinde düzelmeyen tek taraflı kulak sıvılarında tedavi amaçlı havalandırma tüpü takılmalıdır.

Havalandırma tüpü nedir?

Havalandırma tüpü nedir? - Prof. Dr. Uğur Çınar

Orta  kulak sıvısının nedeni östaki kanalından orta kulağa yeterli hava geçişinin olmamasıdır. Uygun süre beklenmesine rağmen östaki kanalındaki problem devam ettiğinde orta kulağa bir başka yoldan hava geçişi planlanır. Kulak zarına bir delik açılır, orta kulak içinde birikmiş olan sıvı aspire edilir. Kulak zarı bu şekilde bırakılırsa bir hafta içinde kapanır ancak  östaki kanalının normal çalışır hale gelmesi için bir hafta yeterli bir zaman değildir. Kulak zarında oluşturulan 2 milimetre boyutundaki delik kapanmasın diye buraya ortasında delik olan her iki ucu daha kalın havalandırma tüpü yerleştirilir. Tüp yerleştirmenin amacı kulak zarına açılan deliğin korunması ve orta kulağa dışarıdan hava girmesidir. Böylece bir süre sonra östaki kanalı normal çalışmaya başlar. Ayrıca orta kulağa normal hava girişinin sağlanması ile kulak kemiği içerisindeki bal peteği gibi hücrelerin gelişimi de normale döner. Havalandırma tüpü ortalama 6-12 ay kulakta kalır. Kulak zarı hastalık düzeldikçe zamanla tüpü kulak kanalına atar ve kulak kanalına atılan havalandırma tüpü muayene sırasında kulak kanalından alınır.

Kaç çeşit kulak tüpü vardır?

Havalandırma tüpü çeşitleri - Prof. Dr. Uğur Çınar

Kulak tüpleri teflon, silikon, paslanmaz çelik, altın veya titanyumdan yapılmış olabilirler. Kulaktaki hastalığın durumuna göre kısa süreli veya uzun süreli havalandırma tüpleri kullanılır. Kısa süreli havalandırma tüpleri ortalama 6 – 12 ay arasında kalır. Kendiliğinden kulak kanalına atılır. Rutinde bu tüpler kullanılır.

T-Tüp - Prof. Dr. Uğur Çınar

Uzun süreli havalandırma tüpleri ise kulakta  2-3 yıl kalırlar. Kendiliğinden kulak zarından  atılmazlar, mutlaka uzman tarafından kulak zarından çıkarılması gerekir. Uzun süreli tüpler daha önce kısa süreli tüpler takılmış  hastalık tekrarlanmış ise veya damak yarıklı çocuklarda tercih edilir.

Telli havalandırma tüpü - Prof. Dr. Uğur Çınar

Kulak tüpü nasıl takılır?

Kulak tüpü nasıl takılır? - Prof. Dr. Uğur Çınar

Havalandırma tüpü takılması işlemi çocuklarda genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrasında çocuk kulağında ağrı hissetmez. Çoğu zaman bu işleme geniz eti alınması işlemi de ilave edilir. Bunun nedeni tüp takılması ve geniz eti alınması işlemleri birlikte yapıldığında daha sonra tekrarların daha az görülmesidir. Kulağa tüp takılırken geniz eti alınacaksa çocukta tıkayıcı geniz eti olup olmadığına bakılmaz, küçük bir geniz eti bile olsa alınır. Bunun nedeni geniz bölgesindeki bu dokunun mikroplar için bir rezervuar olmasıdır. Bu doku ortadan kaldırılınca bakterilerin genizdeki yerleşimi azalır. Böylece orta kulak korunmuş olur.

Kulağa havalandırma tüpü takıldıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?

Kulağa havalandırma tüpü takıldıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir? - Prof. Dr. Uğur Çınar

Kulak zarına havalandırma tüpü takılması ile dışortam ile orta kulak ilişkili hale gelir. Dış kulak florası mikrobik olarak çok zengindir. Buna karşılık orta kulak steril bir boşluktur. Tüp nedeniyle dış kulaktan orta kulağa mikrop geçişi olabilir. Bu çoğu zaman kulak kanalına su girmesi sonucu gerçekleşir. Bu nedenle kulak zarında havalandırma tüpü varsa kulak kanalını sudan korumak gerekir. Banyo sırasında kulak kanalını silikon tıkaç veya vazelinli pamuk ile kapatmak gerekir. Deniz veya havuza girerken mutlaka kulak kanalının korunması gerekir. Derine dalmalardan kaçınmak gerekir. Çocuğun hoplayıp zıplaması, hareketli olması, spor yapması kulak zarına takılmış olan havalandıra tüpünün düşmesine neden olmaz.

Kulak koruyucu bant - Prof. Dr. Çınar

Havalandırma tüpünün komplikasyonları nelerdir?

Kulak zarında kalıcı delik nedeni olabilir ( % 1-2).

Kulak akıntısı nedeni olabilir. Uzun sürerse tüpün erken çıkılması gerekebilir. Nadir görülen yabancı cisim reaksiyonuna bağlı gelişir.

Kulak zarında kireçlenmeye neden olabilir. Zardaki kireçlenme zararsızdır ve  işitmeyi etkilemez.

Bunlar da İlginizi Çekebilir