Bademcik Ameliyatı Nasıl ve Kimlere Uygulanmaktadır?

Bademcik ameliyatı kimlere uygulanmaktadır? - Prof. Dr. Uğur Çınar

Bademcik ameliyatı kimlere uygulanmalıdır?

American Academy of Otorhinolaryngology Head and Neck Surgery (Amerikan Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Akademisi) rehberindeki gereklilikler şunlardır:

  • Yılda 3 veya daha fazla bademcik enfeksiyonu
  • Dişlerin kapanma bozukluğuna ve yüz gelişiminde bozukluğuna neden olan bademcik büyümesi
  • Solunum yolunda tıkanma ciddi yutma güçlüğü uyku bozukluğu kalp akciğer problemlerine neden olan bademcik büyümesi
  • İlaç tedavisi ile düzelmeyen apse
  • Kötü ağız ve nefes kokusu varlığı
  • Kanser şüphesi yaratan tek taraflı bademcik büyümesi
  • Tekrarlayan orta kulak problemleri

Tonsillektomi teknikleri

Bademcik ameliyatı teknikleri nelerdir?

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır? - Prof. Dr. Uğur Çınar

Bademciğe yönelik işlemler başlıca iki ana grupta toplanır:

  • Bademciğin bütün olarak çıkarılması
  • Bademciğin küçültülmesi

Hangi hastalara tonsillektomi yani tam çıkarma uygulanır?  

Hastaya sık boğaz enfeksiyonu geçirmesi nedeniyle bademcik ameliyatı yapılıyorsa ameliyat sonunda geride bademcik dokusunun bırakılmaması gerekir. Dolayısı ile bademciğin tamamının alınması gerekir. Eğer bu hastalarda geride bademcik dokusu bırakılırsa kalan doku enfeksiyon geçirmeye devam edebilir. Dolayısı ile ameliyattan beklenen sonuçlar alınamaz.

Hangi hastalara bademcik küçültme işlemi uygulanır?

Tıkayıcı boyutta bademcik - Prof. Dr. Uğur Çınar

Bademcikler büyük oldukları için solum yolunu tıkamış ise küçültme işlemi uygulanır. Bu hastalarda  bademcik boyutu büyük olmasına rağmen enfeksiyon sayısı fazla olamayabilir. Yani bu hastalarda çoğu zaman sık boğaz enfeksiyonu hikayesi yoktur.

Bademciğin tam alınması ile küçültmesi arasında ne fark vardır?

Bademcik küçültme ameliyatında bademciğin sadece ortaya doğru büyümüş olan bölümü çıkarılır. Bademciğin boğazda dokuya yapıştığı bölümüne  dokunulmaz. Bademciğe ait sinir dokusu bademciğin dokuya yapıştığı yatak kısmındadır. Bu bölgedeki bademcik dokusu yerinde bırakıldığı için sinir dokusu operasyondan etkilenmez. Bunun avantajı ameliyat sonrasında ağrı olmamasıdır. Özellikle havayolunu daraltan büyük bademcik ve geniz eti olan  küçük çocuklarda bademcik küçültme  daha çok tercih edilir. Çocuk ameliyat sonrasında ağrı duymaz, yutması bozulmaz ve  iyileşme süreci çok hızlıdır. Bademciğe gelen damarlar yatak bölgesinde yer alırlar. Ameliyatta bu bölgeye dokunulmadığı için küçültme işleminde ameliyat sonrasın kanama riski bademciğin tam çıkarılmasına göre çok daha azdır.

Bu yöntemin dezavantajı ise geride bademcik dokusu bırakılıyor olmasıdır. Çok küçük oranlarda da olsa bu dokunun enfeksiyon etkisi ile yeniden büyümesi söz konusu olabilir. Ayrıca küçültme  işlemi sonrasında geride bırakılmış olan bademcik dokusu zaman içinde sık bademcik iltihabı geçirebilir. Bu iki durumda gerekirse sonraki dönemlerde bademciklerin kalan kısmının alınması gerekebilir. Bu bahsedilen durumların oluşma olasılığı yaklaşık %1-5 oranındadır.

Bademcik ameliyatında kullanılan teknik Thermal Welding nedir?

Thermal Welding - Prof. Dr. Uğur Çınar

Bu teknikte ısı enerjisi dokuya aktarılıp damarların tıkanması ve dokunun kesilmesi sağlanırken etraf dokuya ısı etkisiyle zarar verilmemektedir. Ameliyat sırasında kansız bir ortam sağlayarak ameliyat süresinin kısa olması sağlanmakta ayrıca çevre dokuda herhangi bir hasar oluşmadığı için iyileşme hızlı olmaktadır. Dezavantajı ise cihazın tek kullanımlık uçları olması nedeniyle ameliyat maliyetinin yükselmesidir. Bademciğin çıkarılmasında ve küçültülmesinde güvenli bir teknik olarak kullanılmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir