Burun tıkanıklığı ve uyku ilişkisi

Burun tıkanıklığı ve Horlama - Prof. Dr. Uğur Çınar

Solunum ile ilgili bozukluklar ağız açık uyuma ve basit horlamadan başlayıp tıkayıcı uyku apnesine dek uzanan bir yelpaze içinde incelenir. Şişmanlık, erkek cinsiyet, sigara kullanımı, kısa ve kalın boyun yapısına sahip olma, çenenin geride olması ve  burun tıkanıklığı uykuda solunum bozukluğunun başlıca nedenleridir.

Burun tıkanıklığının ise en sık görülen sebepleri burun ortasındaki bölmenin eğriliği (septum deviasyonu) ve burun etlerinin irileşmesidir (konka büyümesi).

 Burun bölmesi eğriliği olan insanlar özellikle geceleri burun yerine ağızdan nefes alırlar. Bu durum akciğerlerde oksijen değişiminin azalmasına ve solunum sayısının artmasına sebep olur. Solunum ile  akciğerlere alınan hava miktarı azalır. Kan oksijen seviyesinde düşme ve kan karbondioksit seviyesinde yükselme ortaya çıkar. Bu durum uzun sürerse akciğer ve kalp sağlığının bozulmasına neden olur. Gece boyunca kan oksijen seviyesinin düşük kalması ileri tıkanıklığı olan hastalarda uykuda ani ölüm sebebi dahi olabilir.

Burun tıkanıklığı olan hastalar gece uykusunda sık uyanırlar ve sabah kalktıklarında kendilerini yorgun hissederler. Ayrıca gün boyunca aşırı sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, uyuklama hali görülebilir. Ayrıca gece uykusundaki problemin derecesine bağlı olarak araç kullanırken kaza yapma ve düşme riski bu kişilerde daha yüksektir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir