Geniz Eti Nasıl Tedavi Edilir?

Çocukta uykuyu etkileyen ve  ağız solunumuna neden olan büyük geniz eti varlığında ameliyatla çıkarılması önerilir. Ayrıca sık orta kulak enfeksiyonu varlığında veya tedavi ile düzelmeyen orta kulak sıvısı  varlığında yine geniz etinin alınması önerilir. Bunun nedeni geniz etinin orta kulak hastalıklarının oluşumunda önemli rol oynamasıdır.

Geniz eti ameliyat aletleri - Prof. Dr. Uğur Çınar

Geniz etinin alınması genel anestezi altında yapılır. Ağız açacağı denilen bir alet uygulanarak ağız açık hale getirilir ve küçük dil arkasına yerleşmiş olan geniz eti küret adı verilen aletler ile kazınarak alınır. Ameliyat sırasında komplikasyon  görülmesi çok nadir bir durumdur. Durdurulamayan kanama olabilir. Ancak modern tıpta ameliyat öncesi çok detaylı kan testleri yapıldığı için bu tür komplikasyonlar çok nadir görülür.

Geniz eti ameliyatı - Prof. Dr. Uğur Çınar

Tedavi Sonrası Dönem

Geniz eti ameliyatı geçiren çocuklar ağrı hissetmez. Yani ameliyat sonrası ağrılı değildir. Bunun nedeni geniz etinin yerleştiği bölgede sinir dokusunun olmamasıdır. Geniz etinin alınması yutmayı etkilemez. Çocuk ameliyattan 6 saat sonra hastaneden çıkarılabilir. Çocuğun  eve gittikten sonra yatması gerekmez. İyileşme süreci 1-2 haftadır. Ancak okul çocukları ameliyattan 2-3 gün sonra okullarına dönebilir. Ameliyat sonrası ilk 2-3 gün sert ve sıcak yiyecelerden kaçınılır. Ancak sıkı bir diyet uygulanmasına gerek yoktur. Ameliyat günü makarna, pilav, çorba, dondurma, muz  gibi yumuşak yiyeceklerle beslenebilir.

Nefeste istenilen düzelme yani ağzın kapanıp burundan nefes almanın başlaması 1-4 hafta içinde olur. Bazı çocuklarda ağız solunumu alışkanlık haline gelmiş olduğu için bu süre uzayabilir.

Geniz eti alındıktan sonra genellikle tekrar büyümez. Ancak çocuğun yaşı küçükse (2 yaş civarı) %10-20 ileri yaşlarda yeniden büyüme olabilir.

Geniz etinin alınmış olması boğazdaki lenf dokuları açısından bir eksiklik oluşturmaz. Yani geniz eti  alınmış çocukların daha çok enfeksiyon geçirmesi veya alt solunum yollarına enfeksiyonun kolay geçmesi söz konusu olmaz. Boğazda,  alınmış olan geniz etinin görevini devralan çok sayıda lenf dokusu mevcuttur.

Geniz eti ameliyatı hangi yaşta yapılabilir? 

Geniz eti ameliyatları en sık 2-6 yaş grubu çocuklarına uygulanır. Altı-12 yaş aralığında daha az uygulanır. Yaş için alt sınır net değildir. Solunuma engel oluyorsa 1 yaş civarında da geniz eti alınabilir. Ergenlikle birlikte 12 yaşından sonra geniz bölgesi genişler ve geniz eti küçülür. Yani büyük çocuk ve erişkinlerde geniz eti görülmesi çok nadir bir durumdur. Geniz etinin alınması tek başına uygulanabileceği gibi bademcik alınması / küçültülmesi ve kulağa tüp takılması / çizilmesi gibi ameliyatlarla birlikte de  uygulanabilir.

Geniz eti varlığı siyah-beyaz gibi sınırları keskin bir hastalık değildir. Bazı çocuklarda solunumu etkilemeyen ve burun tıkanıklığı yapmayan geniz etleri mevcuttur. Bu çocuklarda çoğunlukla tedavi gerekmez.

Bunlar da İlginizi Çekebilir