Septum deviasyonu nasıl tedavi edilir?

Septum deviasyonu nasıl tedavi edilir? - Prof. Dr. Uğur Çınar

Septum deviasyonu nasıl tedavi edilir?

Septum deviasyonunun  tedavi gerektirip gerektirmediği öncelikle verdiği belirtilerde ilgilidir. Burun tıkanıklığına veya uykuda ağız açık kalma ve horlamaya neden olmayan hafif dereceli septum deviasyonu varlığında tedavi gerekmeyebilir. Genellikle tedavi gerektiren eğrilikler, burun tıkanıklığı şikayeti yapan ve uykuyu etkileyen eğriliklerdir.

Septum Deviasyonu Tedavisi - Prof. Dr. Uğur Çınar

Septum eğriliklerinde tedavi cerrahidir. Genel anestezi altında burun içerisinden eğri olan bölüme ulaşılır. Kemik veya kıkırdak bölümdeki eğri olan kısımlar çıkartılır veya düzeltilir. Genellikle daha açık tarafta büyümüş olan konka adı verilen burun eti de küçültülerek tedavi edilir. Bu işlemler burun içerisinden yapılır. Burnun dış kemik veya kıkırdak yapısında  bir değişiklik olmaz. Burnun dış şeklinde değişiklik meydana gelmez.

Hava yolu olan burun tamponu - Prof. Dr. Uğur Çınar

Ameliyat sonunda burun  içerisine sünger benzeri  tampon yerleştirilir. Tampon içinde var olan havayolu sayesinde hasta burnunda tampon varken nefes alabilir. Burun tamponu 24 saat kalır. Ameliyatın ertesi günü çıkartılır. Tamponun çıkarılması ağrısız bir işlemdir. Sünger şeklindeki burun tamponu burun içine  yapışmaz ve kolay çıkar. Hasta hastanede bir gece kalır.

Septum deviasyonu ameliyatı çocukluk döneminde yapılmaz. Burun yüz kemiklerinin gelişimini tamamlaması beklenir. Bu nedenle 16-17 yaşından sonra yapılabilir.

Deviasyon ameliyatından sonraki dönem nasıldır?

Deviasyon ameliyatı sonrası ağrılı değildir. Burun ve yüzde morluk, şişlik oluşmaz. Estetik anlamda iyi veya kötü değişiklik oluşmaz. Yapılan işlem Sadece burun içinden ve nefes yolunu açmaya yöneliktir.

Burun tamponları 24 saat kalır ve alındıktan sonra hasta hastaneden taburcu edilir. Ertesi gün işine dönebilir, çalışabilir. Ameliyat sonrası 1-2 hafta hafif nezleymiş gibi burnunu hafif  tıkalı hisseder. Burun içinin tam iyileşmesi 4 haftada olur. Bu süre içinde kısıtlanan herhangi bir aktivite yoktur. Sadece ilk bir hafta ağır spor için izin verilmez.

Deviasyon ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Kanama: Erken dönemde en sık görülen komplikasyon burun kanamasıdır.  Ameliyat sonrası 2-3 hafta içerisinde görülebilir.  Yüksek tansiyon, aspirin kullanımı gibi hazırlayıcı faktörlere dikkat etmek gerekir.

Günümüzde ameliyat öncesi hazırlık aşamasında kanamaya yönelik kan testleri ayrıntılı olarak yapılmaktadır. Ayrıca burun  içerisinde nezle,  grip gibi enfeksiyon varlığında ameliyatı ertelemek  uygun olacaktır.  Bu şekilde kanama riski en aza indirilir.

Şekil bozukluğu: Burun ortasını oluşturan kıkırdak ve kemik yapıdan aşırı doku çıkarılması burun şekil bozukluğuna neden olabilir. Bu nedenle burun içerisinde  korunması gereken kıkırdak yapılara mutlaka dikkat edilmelidir.

Burun bölmesinde delik oluşumu: Septum perforasyonu adı verilen bir komplikasyondur.  Bazen fazla doku çıkarılmasına bağlı, bazen ise ameliyat sonrası dokuda  gelişen beslenme bozukluğu sonucu oluşur.  İyileşme sonrasında burun bölmesinde  kalıcı delik oluşabilir. Çoğu zaman zararsızdır. Hastalar farkına bile varmayabilir. Delik büyükse kabuklanmalara neden olabilir. Önde yerleşirse nefes alırken ıslık sesine benzer ses çıkabilir. Çoğu zaman tedavi gerektirmez. İleri yaştaki hastalarda iyileşme döneminde dokunun  iyi beslenememesi nedeniyle daha fazla görülür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir