Sinüzit ameliyatı hakkında merak edilenler

Sinüzit ameliyatı hakkında merak edilenler - Prof. Dr. Uğur Çınar

Sinüzit ameliyatı nedir?

Sinüzitlerde FESS (Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi) denilen ameliyat yapılır. Bu ameliyatın amacı burun içerisine uzanan sinüs drenaj kanallarını genişletmektir. Burun içerisinden  endoskop yardımı ile yapılır. Burun içerisine açılan sinüs kanalları genişletildiğinde  sinüsler kendi salgılarını rahatça burun içine ve oradan geniz bölgesine gönderebilirler. Sinüs  içinde salgılar birikmeyeceği için sinüzit oluşma sıklığı azalacaktır.

Sinüzit ameliyatı kimlere yapılır?

  • İlaç tedavisine rağmen düzelmeyen kronik sinüzitler
  • Sık tekrarlayan (senede 4 ve üzeri) sinüzit atağı varlığı
  • Sinüzit nedeniyle oluşan komplikasyon varlığı

Sinüzit ameliyatına nasıl karar verilir?

Sinüzit ameliyatına karar verirken altın standart sinüs bilgisayarlı tomografi tetkikidir. Bu tetkik sinüsler ile ilgili bütün detayları gösterir ve ameliyat edilmesi gereken sinüslerin belirlenmesini sağlar.

Sinüzit ameliyatı komplikasyonları nelerdir? 

  • Kanama
  • Göz etrafında morluk
  • Beyin zarında zedelenme (burundan beyin sıvısı gelmesi)
  • Göz sinirinde zedelenme (körlük)

Sinüzit cerrahisinde anatomik olarak yakın komşuluktan dolayı görme sinirinde ve beyin zarında zedelenme gibi önemli komplikasyonlar görülebilir. Ancak çoğu hastada ameliyatta ulaşılması gereken sinüsler bu yapılar ile komşu değildir. Bu nedenle bu komplikasyonlar çok nadir görülür.

Sinüzit ameliyatından sonraki dönem nasıldır?

Eğer sadece sinüzit ameliyatı yapılıyorsa (beraberinde deviasyon ameliyatı yapılmıyorsa) burun içine tıkayıcı  tampon konulmasına gerek yoktur. Sadece sinüs boşluğuna kendi kendine eriyen sünger benzeri  tampon konulur. Ameliyat sonrası hastanın burun tıkanıklığı olmaz. Hastanın hastanede gecelemesine çoğu zaman gerek yoktur.  Ancak sinüzit ameliyatı ile birlikte burun bölmesi eğriliği de düzeltilmiş ise burun içinde 1 gün tampon kalır ve 24 saat sonra alınır. Bu durumda hasta bir gece hastanede kalır.

Sinüzit ameliyatından sonra tam  iyileşme 4-6 haftada oluşur. Ancak bu süre okula gitmeye veya çalışmaya engel değildir

Bunlar da İlginizi Çekebilir